2010. április 14., szerda

Julie & Julia

Julie & Julia - Két nő, egy recept

Mi  köthet össze két nőt akik sosem találkoztak egymással, és még csak nem hasonlítanak egymásra? A női létük megélése, párkapcsolati problémáik megoldása és persze a főzés.

A film két igaz történeten alapszik és két szálon fut végig. Julia Child (Meryl Streep) az 1950-es évek Franciaországában élő amerikai származású szakácsnő, míg Julie Powell (Amy Adams) egy a jelenkori amerikában, élő átlagos, önmagát kereső 30 éves nő.

A film kezdetekor Julie egy barátnőivel történt "presztizs beszélgetés" után rájön, hogy nem olyan sikeres az életben mint szeretne lenni. Hogy ezen változtasson elhatározza, hogy belevág valami újba. Mivel szeret főzni, férje tanácsára indít egy Gastro Blog-ot. A célkitűzése, hogy nagy példaképe és "képzelt barátja" Julia szakácskönyvét 365 nap alatt "végig főzze". Ami a maga több mint 500 receptjével nem kis kihívás elé állítja hősnőnket.

A film másik szálán Julia életét ismerhetjük meg. Rajongását Franciaország az evés és a konyhaművészet iránt, illetve ambícióját, hogy egy szakácskönyvet írjon átlagos amerikai nők számára akiknek "nincs kuktájuk".

A két főszereplő sorsát párhuzamosan mutatja be a rendező (Nora Ephron) a kezdeti nehézségektől a kudarcokon át, a sikerig. A rendező ügyes, könnyen érthető idősík-mozgásokkal teszi izgalmasabbá az egyébként kevéssé mozgalmas történetet. Erre szükség is van mivel a film kicsit több mint 2 órás.

Hibaként róható fel, hogy több jelentből is hiányzott az odaillő zene, így viszont nagyobb szerepet kapott a színészi játék. Elsőre Meryl Streep játéka, (aki Oscar díjra jelöltek a szerepért) darabos mozgása rendkívül furcsa volt, nem kevésbé az operatőri munka is. Merylt és nővérét végig alulról fényképezték amitől a két szereplő magassága szinte már groteszknek tűnt. Mint később kiderült az eljárást indokolják a megszemélyesített karakterek való életben lévő méretei.

A film megnézése után az interneten láttam néhány eredeti Julia Child főzőműsort (kicsit olyan mint Stahl, csak Julia sokkal természetesebb) Kendőzetlen, spontán és néha esetlen stílusa sok nőnek önbizalmat adhat.

A videókat nézve megérthettem a Meryl által hozott karaktert. Ügyesen utánozta az eredeti Julia hangját, beszédét, és sajátos mozgását.

Amy Adams természetes bájával, lelkesedésével, izgalmával minden háziasszonynak meghozza a kedvét a főzéshez, a próbálkozáshoz és ahhoz, hogy még egy kicsontozott kacsa elkészítéstől se kapjanak instant sírógörcsöt. :)

Ne lepődjünk meg, ha a film megnézése után (közben) garantáltan főzni vagy enni támad kedvünk.

Előnyök: Jópofa dialógusok, eltalált hangulat, ínycsiklandozó ételek.

Hátrányok: 2 órás hossz, helyenként vontatott, kevés csatajelenet. ;)

A filmet elsősorban női olvasóinknak ajánljuk.

Imdb: 7.2

Szerintünk: 7

És mégegyszer szólok: Mamma Mia! ha elkezditek nézni, legyen  otthon kaja! ;)

H&V

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése