2010. április 28., szerda

Defendor

Defendor

A film egy meglepően jól sikerült akció-vígjáték-dráma. Ha el kellene helyeznem a filmes palettán valahova az alkotást akkor a Watchmen, Forest Gump és Memento háromszögbe illeszteném.

A főhős a kb. 80-as IQ val rendelkező ám rendkívül jó indulatú Arthur (Woody Harrelson) aki, hogy átlépjen saját maga korlátain, éjszakánként szuperhős ruhát és ezzel "szuperhős én"-t öltve Defendorként üldözi a bűnözőket. 

Ezt a munkát a Memento-ból ismert Leonard küldetéstudatával teszi és kb. annyira is van képben az őt körülvevő világgal mint az előbbi film főhőse. Ha a tervei végrehajtása közben bármilyen akadályba ütközik Forest Gump módjára viselkedik. Nem csügged, nem panaszkodik, hanem töretlen lelkesedéssel megindul, hogy legyőzze a problémát. Jó értelemben vett gyermeki természete szinte mindenkit maga mellé állít akivel csak találkozik.

A film megnézése előtt arra gondoltam, hogy ez a mozi az utóbbi években divatos szuperhős filmek kifigurázása lesz. Most, hogy már láttam azt kell, hogy mondjam, hogy a film nem gúnyos és nem ironikus. Nem akar sokat mondó lenni (Watchmen), és nem is akar illúziókat lerombolni. Egyszerűen csak egy kedves film, egy világot jobbá tenni kívánó, naivan jóindulatú emberről, aki öntudatlanul is "megmenti" az őt körülvevő embereket (a'la Gump). Így Defendor a helyenként ügyetlen és nevetséges működése ellenére érdekes módon mégis valódi szuperhőssé válik a film végére.


Woody Harrelson már a Natural Born Killers óta kedvelem és elmondhatom, hogy ebben a filmben is jól alakít. Testbeszédével és mimikájával szórakoztatóan hozza a szerepét. Egyébként is csípem amikor humoros karakter bőrébe bújik. A legutóbbi Zombieland-es alakítása is bejött. Van a fickóban valami vicces amitől folyamatosan mosolygok, ha a képernyőn meglátom.

A karakterek ábrázolása, a dialógusok kialakítása, és a zene is jól sikerült. A történet helyenként kiszámítható, de ez engem már az Avatar-ban se zavart. A kiszámítható story-t szerintem lehet kompenzálni értékes mondanivalóval. 

Összességében a filmet mindenképp érdemes megnézni. Nevetésben nem lesz hiány.

Imdb: 7.3

Szerintünk: 7 (erős)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése