2010. május 19., szerda

She's Out of My League

Túl jó nő a csajom

A film kapcsán egymásnak ellentétes érzelmek kerítettek hatalmukba ahogy tegnap kijöttem a moziból. Félreértés azonban ne essék, ez a mozi se nem képes, se nem akar érzelmeket kelteni a nézőközönségben. Mármint olyan érzelmeket amik kicsit is bonyolultabbak a szeretet/utálat/undor/szánalom négyesfogatánál.

Nos tehát a dilemmám a filmmel kapcsolatban: Nem szeretném teljesen lehúzni mert kétség kívül a maga műfajában igen jól teljesít. Ezzel a feladattal azonan nem tette túl magasra a mércét a rendező. A film magabiztosan hozza az American Pie által teremtett alpár "fanszőrzethumor" fontosabb elemeit. Ezt igazolja, hogy a közönség -helyenként harsányan felnevetve- végigszórakozta a 104 perc teljes játékidőt. (Figyelembe véve hogy ez a játékidő az ilyen stílusú moziknál már hosszúnak számít, dícséretes, hogy mégsem fulladt teljes unalomba a történet.)  Kétség kívül volt néhány tényleg jó poén a filmben, de a film humorára leginkább a testnedvek, és azok kicserélésének "vicces mivolta" illetve az ezen való rugózás a jellemző. 

A történetről és a karakterekről nem érdemes sok szót ejteni. Leginkább a sablonos és elhasznált jelzőkkel tudnám illetni őket. (A mozi egyetlen pozitív mondanivalója, hogy még a legbénább fiúk/lányok is kapnak önbizalmat, mert a főszereplő elhiteti, hogy nem csak a külső számít. 

Értem én, hogy nem mindig azért ül be az ember egy moziba, hogy egy filmtörténeti mércével egyáltalán mérhető alkotást tekintsen meg. Van mikor a puszta szórakozás a cél. De akkor már inkább ott a Crank vagy ha meg tini filmet akarunk akkor az Adventureland. Egyik se egy filmművészeti remekmű, de legalább egy bizonyos színvonalat megütnek. Pontosabban fogalmazva: "Nem mennek egy bizonyos szint alá." És ez nem mondható el a jelen írás tárgyát képező filmről.

Korképnek (vagy Kórképnek) viszont jól funkcionál az alkotás. Híven tükrözi korunk tini mozijainak teljes silányságát. Nem hiszem, hogy az ilyen filmek azért születnek mert igény van rájuk, szerintem inkább az ilyen alkotások teremtik az -alacsony- igényeket. Nézzük meg csak a Tüskevárat! Bár Matula bácsi kutyája egy jelentben sem nyal le ondót Tutajos nadrágjáról, furcsa módon mégis szórakoztató az alkotás. Érthetetlen.

Mindent összevetve a film jó szórakozást nyújthat azoknak a nézőknek akik azon szeretnének szórakozni, hogy egy férfi hogyan vágja le a másik fanszőrzetét. Aki ettől egy kicsit is többre vágyik (és nem nyereményjeggyel megy a moziba) az inkább vegye meg magának DVD-n O Brother, Where Art Thou? című filmet. Az egy jó példa arra, hogy hogyan lehet intelligens vígjátékot készíteni.

UI.: Ja, és amit nem értettem a filmben. A stáblistán ki volt írva egy olyan poszt, hogy "Art Director". Én csak azt nem értem, hogy mi volt az ő munkája, mert "Art"-tal nem találkoztam a vásznon.

Imdb: 6,7

Szerintünk: 5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése